برخی تغییرات ناگهانی در بدن مانند افزایش وزن، موجب کشیدگی پوست میشوند. کلاژن پروتئینی است که به ایجاد حالت کشسانی پوست کمک میکند؛ اگر پوست به میزان کافی این پروتئین را نداشته باشد، به دلیل تغییرات بهوجودآمده دچار ترکخوردگی میشود. علاوهبر افزایش وزن عوامل دیگری همچون بارداری، جراحی کاشت سینه (پروتز)، بدنسازی، میزان بالای استروئيد (این میزان استروئید بر اثر استفاده از دارو یا برخی از بیماریها بهوجود میآید) و سندروم مارفان (نوعی بیماری ژنتیکی است که بافت پوست را تضعیف میکند) نیز سبب ایجاد ترک های پوستی میشوند.
این رگههای موجدار در پوست شما به رنگهای مختلف دیده میشوند. با گذشت زمان از قرمز به صورتی و بنفش مایل به آبی تغییر میکند و کوچکتر و کمرنگتر میشوند. این ترکها در بسیاری از قسمتها همچون بازوها، پشت، سینهها، باسن، رانها، شکم و بالاتنه بهوجود میآیند.
چه افرادی بیشتر دچار ترک های پوستی میشوند؟
ترک های پوستی بیشتر در میان خانمها و بهویژه در دوران بارداری شایع است. در دوران بارداری با بزرگتر شدن جنین پوست کشیده میشود؛ همچنین تغییرات هورمونی در این دوران، بافت پوست را ضعیف میکند و موجب ایجاد ترک های پوستی میشود. پوست هر اندامی که در دوران بارداری دچار افزایش حجم شده است درمعرض ترکخوردگی است. ممکن است این ترکها با زایمان و کاهش وزن ناپدید شوند.
ترک های پوستی هم در زنان و هم در مردانی که مبتلا به چاقی هستند ایجاد میشود. حتی بدنسازهایی که چربی کمی دارند در قسمتهایی که ماهیچهها بزرگتر شدهاند، ممکن است دچار ترک پوستی شوند.
ترک های پوستی در کودکان و نوجوانان با افزایش ناگهانی قد و یا وزن بهویژه در دوران بلوغ، ایجاد میشود.
آیا محصولی برای ازبین بردن ترکهای پوستی وجود دارد؟
ترتینوئين: کرمهای ترتینوئین حاوی رتینوئيد هستند. این کرمها ترکهایی را که بهتازگی ایجاد شدهاند محو میکنند، اما ممکن است پوست را قرمز، ملتهب و زبر کنند. این کرمها برای از بین بردن چین و چروک نیز مناسباند.
تقویتکنندهی کلاژن: عصارهی StriVectin-SD و عصارهی دانهی لوپن (ترمس)، کلاژن پوست را افزایش میدهند، اما دقیقا نمیتوان گفت که در ازبین بردن یا جلوگیری از ترک های پوستی نقش دارند.
سنتلا آسیاتیکا: این روغن گیاهی به افزایش سلول در بدن کمک میکند و موجب تولید کلاژن و ساخته شدن بافتهای پوستی میشود. برخی از افراد از این روغن برای درمان زخم استفاده میکنند. کرمهای سنتلا آسیاتیکا ازجمله کرمهایی هستند که بدون نسخه در داروخانهها عرضه میشود، اما شواهد کمی مبنیبر تأثیرگذاری آنها در ازبین بردن ترک های پوستی وجود دارد.
کرهی کاکائو، شیباتر، روغن زیتون، ویتامین E و مرطوبکنندههای دیگر: این کرمهای طبیعی پوست را نرم و مرطوب میکنند، اما تأثیر آنها در ازبین بردن یا جلوگیری از ترک های پوستی مشخص نیست.
از بین بردن ترک های پوستی با روشهای پزشکی
روشهای از بین بردن ترک های پوستی
پزشکان متخصص پوست یا جراحان زیبایی با استفاده از لیزر و دیگر روشهای درمانی میتوانند در ازبین بردن این ترکها به شما کمک کنند:
۱. لیزر پالسی
در این روش درمانی، جرقههای نوری بدون درد، روی ترکهایی که بهتازگی ایجاد شدهاند و رنگ آنها قرمز است، وارد میشود. انرژی نور رگهای خونی زیر پوست را که موجب بهوجودآمدن این علائم شدهاند بهبود میبخشد.
۲. لیزر فرکشنال دیاکسیدکربن
درمان جدیدی برای ازبین بردن ترکهای قدیمی و سفیدرنگ است. بررسیای نشان داده است، زنانی که از این لیزر استفاده کردهاند، در مقایسه با زنانی که از کرمهای گلیکولیکاسید و ترتینوئين استفاده میکنند، پس از پنج جلسه ترکهای پوستیشان از بین رفته است.
۳. میکرودرم ابریژن
در این روش، کریستالهای کوچکی روی سطح پوست کشیده میشوند. اگر این روش همراه با لایه برداری پوست انجام شود، به ازبین بردن ترکهای جدید و قرمز پوست کمک میکند.
۴. جراحی زیبایی
در این روش ممکن است آثار زخم بعد از عمل برجا بماند. همچنین روشی دردناک و پرهزینه است.
درمان خانگی برای از بین بردن ترک های پوستی
۱. ویتامین A
ویتامین A حاوی رتینوئید است. با استفادهی موضعی از ویتامین A یا استفادهی خوراکی آن میتوانید به ظاهر و سلامت پوست خود کمک کنید. هویج و سیبزمینی شیرین از جمله منابع ویتامین A هستند.
شکر
برخی شکر را یک روش میکرودرم ابریژنِ هومیوپاتی میدانند. همانطور که پیشتر گفته شد پزشک متخصصِ پوست آن را با دستگاه میکرودرم انجام میدهد. پس با استفاده از اسکراب شکر میتوانید بهصورت طبیعی میکرودرم انجام دهید و با کشیدن آن روی پوست، لایهی سطحی پوست را بتراشید.
برای تهیهی اسکراب شکر، یک فنجان شکر را با روغن بادام یا روغن نارگیل مخلوط کنید تا قوام آن شبیه شنهای خیس ساحل شود، بعد مقداری آبلیمو به این ترکیب اضافه کنید. این اسکراب را روی قسمتهای ترکدار بدن بکشید. چندین بار در هفته و هربار به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه در حمام، اسکراب کردن پوست را تکرار کنید.
آلوئهورا
آلوئه ورا خاصیت نرمکنندگی پوست و جنبه درمانی دارد. اگرچه شواهد بالینی مبنیبر تأثیر آلوئهورا در درمان ترک های پوستی وجود ندارد، اما بهدلیل خواص این گیاه، میتوان از آن در بهبود ترک های پوستی استفاده کرد.
عصارهی آلوئهورا را خارج کنید و پس از حمام روی پوست خود بمالید.
اسید هیالورونیک
با افزایش سن میزان کلاژن در بدن کاهش مییابد. اسیدهیالورونیک به ساخت کلاژن کمک میکند. عصاره و کپسول این اسید در بازار موجود است.
روغن نارگیل
این روغن خاصیت درمانی دارد و طول درمان زخم را کاهش میدهد. با استفاده از روغن نارگیل بکر (روغنی که در تهیهی آن از مواد شیمایی و گرما استفاده نشده است)، میتوان ترک های پوستی را از بین برد.
روغن بادام تلخ
بررسیهای انجامشده نشان میدهد، پوست خانمهایی که در دوران بارداری، شکم خود را با روغن بادام تلخ ماساژ میدهند، نسبت به خانمهایی که بدون ماساژ از این روغن استفاده میکنند، کمتر دچار ترکخوردگی میشود.